Skip to content Skip to footer

Η Δύναμη της Ενότητας: Αγάπη, Σεβασμός και Φροντίδα για Όλα τα Όντα

Οι Σεκόγιες είναι τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο, και πολλά από αυτά είναι άνω των 100 ετών. Πώς καταφέρνουν να επιβιώνουν, παρόλο που μεγαλώνουν σε λασπώδες και ασταθές έδαφος και οι ρίζες τους δεν είναι βαθιές; Υπάρχει ένα μυστικό… Οι Σεκόγιες απλώνουν τις ρίζες τους μακριά και συνδέονται με άλλες Σεκόγιες. Κρατιούνται η μία από την άλλη και, έτσι, κάθε δέντρο είναι συνδεδεμένο και υποστηρίζεται από τα υπόλοιπα. Ακόμα και το μικρότερο δέντρο έχει τη στήριξη να αναπτυχθεί. Στέκονται μαζί ενωμένα, ανίκητα – όλα για έναν!

Όλοι θέλουν να ανήκουν κάπου. Είναι βαθιά μέσα στη φύση μας. Όλοι νιώθουμε ότι αποτελούμε μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Είμαστε μέρος του συνόλου! Όπως λέει η Sharon Gannon: «Δεν μπορείς να κάνεις γιόγκα. Η γιόγκα είναι η φυσική σου κατάσταση.» Με άλλα λόγια, εμείς είμαστε Γιόγκα (ενότητα), αλλά κάποια στιγμή αποσυνδεθήκαμε από το Όλον. Η Αντβάιτα Βεδάντα εξηγεί αυτήν την αποσύνδεση ως τη ζωή στην Μάγια (ψευδαίσθηση), όταν το Άτμαν (ατομική ψυχή) ξεχνάει ότι είναι μέρος του Μπράχμαν (Απόλυτη Πραγματικότητα). Τη στιγμή που το συνειδητοποιούμε, γινόμαστε τζιβανμούκτα – απελευθερωμένοι ενώ ζούμε. Μια καλή κοινότητα, που μας καθοδηγεί και μας υποστηρίζει στη σωστή κατεύθυνση, είναι απαραίτητη για να επιστρέψουμε στην οικία μας, στο κέντρο μας, στο πνευματικό μας σπίτι.

Το μυαλό μας είναι σαν καθαρός κρύσταλλος. Ό,τι μας περιβάλλει αντανακλάται στον κρύσταλλο, στο μυαλό μας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να προσέχουμε με ποιους περνάμε τον χρόνο μας. Υπάρχει ένα ωραίο απόφθεγμα: «Δείξε μου τον φίλο σου και θα σου πω ποιος είσαι.» Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Τι θέλουμε να πετύχουμε; Όπως λέει ο David Life: «Μπανάνα ή Νιρβάνα;» Εξαρτάται από εμάς. Και σύμφωνα με αυτό, πρέπει να επιλέξουμε την κοινότητά μας. Έτσι, επιλέγοντας μια κοινότητα που θέλει μπανάνα, θα θέλουμε περισσότερες μπανάνες.

Αλλά σε μια κοινότητα που θέλει Νιρβάνα, φτάνουμε στη μη προσκόλληση στη μπανάνα. Μέσω αυτής της μη προσκόλλησης συνειδητοποιούμε ότι ζούσαμε σε μια ψευδαίσθηση. Είναι σαν να είχαμε κακή όραση για χρόνια και ξαφνικά να βάζουμε γυαλιά. Βλέπουμε την πραγματικότητα πιο καθαρά, βλέπουμε την αναλλοίωτη πραγματικότητα.

Η ανερχόμενη κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν τη Γιόγκα λέγεται Σάτσανγκ. Σατ σημαίνει «αλήθεια» και σανγκα σημαίνει «σύνδεση, προσκόλληση», οπότε η λέξη Σάτσανγκ σημαίνει «να συνδέεσαι με την αλήθεια». Το Σάτσανγκ είναι σαν φροντίδα για το μυαλό μας, όπως ένα βλαστάρι που θέλει να μεγαλώσει χρειάζεται αυτή τη φροντίδα. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να βρούμε τη σάνγκα μας, που μας δίνει πνευματική δύναμη ώστε, τελικά, να μπορέσουμε να δούμε τη θεϊκότητα σε όλα τα όντα. Επειδή το επόμενο βήμα είναι να Αγαπάμε όλους, όπως συμβούλεψε ο Maharaji τον Ram Dass. Και το να Αγαπάς όλους μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στον δρόμο μας.

Ο Πατάντζαλι μας δίνει προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίζουμε την αρνητικότητα και αυτούς που θέλουν μπανάνα αντί για Νιρβάνα (περιγράφεται ως citta-prasādanam – μυαλό με ισορροπία και μη δυαδική αγάπη για όλα τα όντα) σε δύο σούτρες. Καλλιέργησε karuṇā – συμπόνια για αυτούς που δεν είναι ευτυχισμένοι, και upekṣāṇāṁ – ουδετερότητα προς εκείνους που φαίνονται αρνητικοί ή σκληροί (YS 1.33). Κάθε άτομο αντιλαμβάνεται το ίδιο αντικείμενο με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την κατάσταση του νου του. Τα πάντα είναι κενά από τη δική τους ουσία και εμφανίζονται σύμφωνα με το πώς τα βλέπει κανείς (YS 4.15).
Σύμφωνα με τα δικά τους τραύματα. Δεν γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά κάποιου. Ίσως βλέπουν το ίδιο αντικείμενο με έναν τόσο διαφορετικό τρόπο επειδή έχουν περάσει πολύ δύσκολες στιγμές, τις οποίες δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Να το έχετε υπόψη σας και να μην κρίνετε κανέναν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί είναι εύκολο να φουσκώσουμε το πνευματικό μας εγώ και να θεωρήσουμε τον εαυτό μας μέρος μιας «ανώτερης» κοινότητας. Στο τέλος, δεν έχει να κάνει με το να είμαστε διαχωρισμένοι. Η μία και η άλλη κοινότητα. Αυτός ο διαχωρισμός προκαλεί πάντα μόνο πόλεμο. Πρόκειται για το να είμαστε Ένα.

Προσπαθήστε να βρείτε αυτά που έχουμε κοινά, όχι αυτά που μας χωρίζουν από τους άλλους. Σεβαστείτε όλα τα όντα, που σημαίνει να κοιτάζετε και να ξανακοιτάζετε, να βλέπετε πραγματικά κάποιον. Δείτε τον κόσμο μέσα από την καρδιά σας, όχι μέσα από το μυαλό σας και, όπως λέει ο Chaitanya Mahaprabhu, να είστε πιο ταπεινοί από ένα φύλλο χόρτου, πιο ανεκτικοί από ένα δέντρο και πάντα να δείχνετε σεβασμό στους άλλους, μέχρι να εξαφανιστεί η διαφορετικότητα.

Στο βιβλίο *Scar Tissue*, ο Anthony Kiedis μοιράζεται τη ζωή του ως τραγουδιστής και αρχηγός των Red Hot Chili Peppers. Το συγκρότημα ήταν πολύ δημοφιλές και είχε πολλές συναυλίες. Όμως μια φορά, όταν ο Anthony περνούσε δύσκολες στιγμές, δεν εμφανίστηκε στη σκηνή και έμεινε κλειδωμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Μπορείτε να φανταστείτε πώς ένιωσε το υπόλοιπο συγκρότημα; Μια συναυλία με όλα τα εισιτήρια πουλημένα και ο βασικός τραγουδιστής ήταν άφαντος. Μετά από δύο ημέρες, κάποιος χτύπησε την πόρτα του. Όταν το χτύπημα συνεχίστηκε, άνοιξε την πόρτα περιμένοντας να τον μισούν τα μέλη του συγκροτήματος. Όμως, όταν άνοιξε την πόρτα, στέκονταν εκεί με ανοιχτές αγκάλες και ρώτησαν: «Μπορούμε να σε βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο; Είμαστε εδώ για σένα.»

Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι μπορώ να κάνω για τους άλλους;» Είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλον. Παρά τις διαφορές μας, η δύναμή μας βρίσκεται στο να φροντίζουμε και να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον. Αλλά συμπεριλάβετε τους πάντες! Κάθε ον. Ανθρώπινα όντα, ζώα, δέντρα… Να θυμάστε: «Ο τρόπος που φέρεστε στους άλλους καθορίζει τον τρόπο που οι άλλοι φέρονται σε εσάς· ο τρόπος που οι άλλοι φέρονται σε εσάς καθορίζει τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας· ο τρόπος που βλέπετε τον εαυτό σας καθορίζει ποιοι είστε.» (Sharon Gannon)

Δέκα Τρόποι για να Ζήσεις με Αγάπη, Ενότητα και Σεβασμό:

  • Καλλιέργησε τη Συμπόνια – Άκουσε και κατανόησε τους άλλους χωρίς κριτική.
  • Δημιούργησε Κοινότητα-Ενότητα – Καλλιέργησε σχέσεις συνεργασίας και υποστήριξης.
  • Σεβάσου Όλα τα Όντα – Σεβάσου ανθρώπους, ζώα και τη φύση με αγάπη. Σεβάσου τον ίδιο σου τον εαυτό.
  • Ζήσε χωρίς κριτική – Μην κρίνεις τη συμπεριφορά των άλλων, γιατί δεν γνωρίζεις τις δυσκολίες τους.
  • Διατήρησε Εσωτερική Ειρήνη – Μείνε ήρεμος και θετικός ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.
  • Βρες Θετικές Κοινότητες – Συμμετείχε σε ομάδες που προάγουν την ενότητα και την ανάπτυξη.
  • Αναστοχάσου Καθημερινά – Αναλογίσου τις πράξεις σου και το πώς συνεισφέρουν στις σχέσεις σου και στην κοινότητα.
  • Καλλιέργησε Ευγνωμοσύνη – Αντί να παραπονιέσαι, εστίασε στις ευλογίες σου.
  • Μη Προσκόλληση – Μην επιδιώκεις υλικές απολαύσεις, απεναντίας αναζήτησε την πνευματική αλήθεια.
  • Προσέφερε Υποστήριξη – Στήριξε τους γύρω σου με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια.

«Η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα, στην αγάπη και στον αλληλοσεβασμό.»

Μικαελα Βασιλειάδη